“Müterafik Kusur” Konulu Konferans Gerçekleştirildi

“İdare Hukuku Konferansları”   
Konferans Serisi –IV. Konferans

          “Müterafik Kusur”

     Ord. Prof. Dr. Sıddık Sami Onar İdare Hukuku Araştırma ve Uygulama Merkezi etkinlikleri kapsamında 2016 yılı itibarıyla düzenlenen “İdare Hukuku Konferansları” serisinin dördüncü konferansı, “Müterafik Kusur” başlığı çerçevesinde 27 Nisan 2017 tarihinde İstanbul Üniversitesi Rektörlük Binası Doktora Salonunda gerçekleştirildi. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Başak Baysal ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi İdare Hukuku Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Aydın Gülan’ın sunumları ile gerçekleştirilen konferansta, “Müterafik Kusur” kavramı özel hukuk ve idare hukuku boyutları ile ele alındı. Doç. Dr. Başak Baysal’ın sunumu ile başlayan konferansta, sorumluluk hukukunun bir bütün olduğu, sorumluluğun şartlarının tazminat davasının gündeme geldiği herhangi bir alanda değişmez olduğu ifade edildi. Tazminatın amacının telafi olduğu hukuk sistemimizde, tam tazminin zarar doğuran olay meydana gelmeden önceki duruma dönülmesinin sağlanması anlamına geldiği, zarar görenin kusuru olduğu durumlarda, tazminatın belirlenmesinde zarar görenin kusurunun dikkate alınması gerektiği belirtildi. Zarar görenin kusurunun, tazminatın belirlenmesinde göz önünde bulundurulmasının dürüstlük kuralı ve çelişik davranış yasağı gereği olduğu belirtilerek tazminatın zayıfı korumak anlamına gelmeyip zarar veren ve zarar görene eşit mesafede durmayı ifade ettiğine vurgu yapıldı.

     Konferansın, “Müterafik Kusur” kavramının Prof. Dr. Aydın Gülan tarafından idare hukuku bağlamında ele alındığı ikinci kısmında, Danıştay ve Askeri Yüksek İdare Mahkemesi kararlarına yansıyan uyuşmazlıklardan kesitler sunularak yargı yerlerinin konuya ilişkin geliştirmiş oldukları yaklaşımın tahlili yapıldı.  Yargı yerlerinin, idarenin tazmin yükümlüğü bakımından idarenin sorumluluğunu esas alan, idari faaliyetle bağlantı içinde olan herkese karşı idarenin sorumluluğunu adeta karine olarak kabul eden bir yaklaşım sergilediği ifade edildi. İdarenin tazmin sorumluluğunun genişletilmesinin, idarenin varlık nedeninin yerine getirilmesi bakımından yönlendirici bir unsur olarak kullanıldığına, bu yönüyle özel hukuktan farklı bir işlev gördüğüne dikkat çekildi. 

    Konferansa, farklı anabilim dallarına mensup öğretim üyelerinin yanı sıra, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri de katılım gösterdi.




Galeri

Yaklaşan Etkinlikler

Konum