Prof. Dr. Süha Göney ''Şehirlerimiz ve Meseleleri'' başlıklı konferans gerçekleştirilmiştir.

“Masanın Öbür Tarafından Görülen Yaşanan ve Uygulanan İdare Hukuku”

Konferans Serisi-XIII. Konferans

“Şehirlerimiz ve Meseleleri”

Ord. Prof. Dr. Sıddık Sami Onar İdare Hukuku Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından düzenlenen “Masanın Öbür Tarafından Görülen Yaşanan ve Uygulanan İdare Hukuku” konferans serisinin on üçüncü konferansı “Şehirlerimiz ve Meseleleri” başlığı çerçevesinde 13 Aralık 2017 tarihinde gerçekleştirildi. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü E. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süha GÖNEY’in sunumu ile gerçekleştirilen konferans, konuşmacının şehirlerimize ilişkin meselelerin çeşitli bilim dallarıyla çalışılacak bir gündemi olduğuna ilişkin yapmış olduğu vurgu ile başladı. Sayın konuşmacı Türk-Osmanlı şehirlerinin özellik taşıyan yönlerini batılı şehir anlayışından ayrılan yönleriyle değerlendirdiği sunumda, Türk-Osmanlı şehirlerinin batıda görülen şehircilik örneklerinden farklı olarak insan odaklı olduğuna dikkat çekti. Ev, mahalle ve şehir kavramlarının birbirine bağlı ve sosyolojik seviyeleri belirleyen unsurlar olduğunu öne sürerek Osmanlı döneminde mahallenin idari bakımdan da özel bir alanı ifade ettiğini belirtti.

Tanzimat Fermanı’nın ilanından sonra, şehirlerin çağın şartlarına uymadığı ve çağdaş örneklere göre planlanması gerekçeleriyle gerçekleştirilen yanlış şehircilik uygulamalarının etkilerinin bertaraf edilmesinde, yürürlüğe konulan kanun ve yönetmeliklerin önemli bir rol oynayacağına dikkat çekti. Sayın konuşmacı, şehircilik alanında ortaya çıkan sorunların çözümü için; şehir planlamasının, farklı disiplinlerden kimseler tarafından oluşacak heyetler tarafından ele alınması ve çeşitli ölçekli imar planlarının yapımının yalnızca şehir planlaması alanında faaliyet göstermek üzere kurulacak özerk bir kurum kurulması ve bu kuruma bırakılması önerilerinde bulundu.

Lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde öğrencilerin yanı sıra Hukuk Fakültesi ve Edebiyat Fakültesi öğretim üyelerinin de katılım gösterdiği konferans, sayın konuşmacı tarafından katılımcıların sorularının cevaplandırılmasıyla sona erdi.

Yaklaşan Etkinlikler

Konum