ONAR-SARICA VERSAN-DURAN-ÖZAY HUKUK DEVLETİ GÜNÜ ETKİNLİĞİ
“SARS-2 Koronavirus Pandemisi Sürecinde
Sağlık Alanında (Kişi/Kurum) Yaşanan Hukuki Sorunlar”
Danıştay’ın kuruluşunu kutlama etkinlikleri kapsamında Ord. Prof. Dr. Sıddık Sami Onar İdare Hukuku Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından her yılın Mart ayında gerçekleştirilen “Hukuk Devleti Günü” etkinliği, bu yıl “SARS-2 Koronavirus Pandemisi Sürecinde Sağlık Alanında (Kişi/Kurum) Yaşanan Hukuki Sorunlar” konu başlığıyla düzenlendi. 5 Mart 2021 tarihinde çevrimiçi ortamda gerçekleştirilen konferans, Merkez Müdürü Prof. Dr. Aydın GÜLAN’ın Cumhuriyet’in yargı organını oluşturan mahkemelerin en yüksek ikisinden biri olan Danıştay’ın kuruluş kutlamalarının başlangıcına ilişkin bilgi aktarımıyla başladı.
Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi ve Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Recep ÖZTÜRK’ün konuşmacı olarak; İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi İdare Hukuku Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Melikşah YASİN ise değerlendirmeleriyle katılım gösterdiği konferansta Sayın ÖZTÜRK sunumuna, Koronavirüs Pandemisinin yalnızca sağlık alanında değil, başkaca birçok alanda da ciddi yansımaları olduğu vurgusuyla başladı. Sayın Konuşmacı, pandemi süreci ve sorunlarına değindikten sonra uygulanan tedavi protokolleri hakkında bilgi verdi. Koronavirüs tedavisinin reddi ve sonuçları ile sağlık çalışanlarının güvenliği ve görevlendirmeleri hakkında açıklamalarda bulunan Sayın ÖZTÜRK sağlık kurumlarında yaşanan teknik sorunlara ilişkin bilgi aktarımında bulundu.
Prof. Dr. Melikşah YASİN konuya ilişkin değerlendirmelerinde tedavide eksikliğe yönelik ithamlarda hukukun rolünü oynamakta geç kaldığı tespitini aktardıktan sonra, acil çıkış öngören bir hukuki mekanizmaya ihtiyaç bulunduğunu belirti. Sayın YASİN, sürece ilişkin sorunları; sürece ilişkin uygulamaların yasallığı, sağlık çalışanlarının problemleri ve idarenin sağlık hizmetleri sırasında gündeme gelen tıbbi hatalardan sorumluluğu başlıkları çerçevesinde ele alarak söz konusu hususlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Konferansa farklı üniversitelerden öğretim üye ve yardımcılarıyla lisans ve lisansüstü düzeyde öğrenciler katılım gösterdi. Prof. Dr. Tekin AKILLIOĞLU’nun çeşitli örneklerden hareketle zorunlu tedavi uygulamalarına ilişkin; Prof. Dr. Nur KAMAN’ın süreçte kusursuz sorumluluğun uygulanma koşullarına ilişkin; Doç. Dr. Ahmet YAYLA’nın olağanüstü hâl dönemi koşullarına ilişkin ve Doç. Dr. Cenk ŞAHİN’in global düzlemdeki düzenleme ve yetkilerin süreçteki önemine ilişkin değerlendirmeleriyle katkı sağladığı konferans katılımcıların sorularının yanıtlanmasının ardından sona erdi.